Halogeenlampen 

  • Wat zijn halogeenlampen?
  • Toepassingen

Wat zijn halogeenlampen?

Een halogeenlamp is een bijzonder soort gloeilamp. De lamp is niet gevuld met argon en stikstof, maar met 'halogeen', dat is een verzamelnaam van gasvormige verbindingen van fluor, chloor, broom, jodium en astaat. Deze gassen blijken ervoor te zorgen dat het metaal dat van de gloeidraad verdampt, niet neerslaat op de binnenkant van het glas, maar wel weer opnieuw op de gloeidraad.

Hierdoor kan de temperatuur van de gloeidraad veel hoger worden gemaakt zonder dat dit de levensduur van de lamp verkort. Door de hogere temperatuur geeft een halogeenlamp een sterk en stralend licht. Halogeenlicht benadert hierdoor de kwaliteit van zonlicht het beste.

De lichtopbrengst van een halogeenlamp is ca. 65% hoger dan van een normale gloeilamp, maar is wel lager dan van een spaar- of ledlamp. Een halogeenlamp kan 2000 uur branden, dat is twee keer zo lang als een standaard gloeilamp.

Toepassingen

De eerste halogeenlampen waren geschikt voor speciale insteekfittingen, voor kleine spotlights en voor werkplaatsverlichting. Tegenwoordig worden de kleine halogeenlampjes ook ingebouwd in standaardlampen voor grote en kleine fittingen.

Vanwege de hoge lichtkwaliteit zijn deze lampen uitstekend geschikt voor therapeutische en pedagogische omgevingen, voor belichting van kunst, in kerken en overal waar een levendig, stralend licht wenselijk is.