Kaarslicht, olie- en gaslampen 

Geconserveerd zonlicht  

Kaarslicht

Kaarsen worden gemaakt van paraffine, stearine, bijenwas of sojawas.

Paraffine is een aardolie-product. Aardolie bestaat uit vet dat duizenden jaren geleden door de werking van de zon in levende organismen is ontstaan. Diep in de aarde hebben deze vetten al die tijd het zonlicht en de zonnewarmte bewaard. Als je een paraffine-kaarsje brandt, komen de oorspronkelijke zonnekrachten weer vrij en kun je iets beleven van het reine licht uit de oertijd.

Stearine is een hard vet dat van planten gemaakt kan zijn, maar meestal is het dierenvet. Ook dieren- en mensenvet ontstaan door zonnekracht, rechtstreeks of door het eten van andere organismen. Maar of het fris is om van dit vet kaarsen te maken, is natuurlijk wel de vraag...

Gelukkig zijn vrijwel alle kaarsen in de winkel gemaakt van 100% paraffine, alleen heel dure kaarsen zijn soms (deels) van stearine. Het staat er dan altijd duidelijk op, want het gaat door voor 'extra kwaliteit'.

Bijenwas wordt door bijen gemaakt uit de zonneproducten honing en stuifmeel. Bij het branden van een bijenwaskaars beleef je de volheid van het zomerse leven, wellicht ook door de heerlijke geur die deze kaarsen verspreiden.

Sojawas wordt gemaakt uit de olie van sojabonen. Sojawas wordt beschouwd als een 'schone' wassoort, die weinig schadelijke stoffen afgeeft bij verbranding. Dit is echter sterk afhankelijk van de teelt- en verwerkingswijze. Om de olie tot vaste was te maken, worden doorgaans chemicaliën gebruikt. Ook zijn toegevoegde geur- en kleurstoffen meestal niet van natuurlijke oorsprong.

Ondanks de verschillen in aard, danken alle vetten hun kwaliteiten aan de zon. De meeste mensen lijken dat ook te beleven. Door het branden van een kaarsje ontstaat er vanzelf een warme, intieme en serene sfeer.

Gas- en olielampen

Zonnekwaliteiten vind je ook in olie-, gas- en petroleumlicht.

Kleine olielampjes worden tegenwoordig vooral als sfeerverlichting gebruikt. De grote gas- en olielampen uit de 19de eeuw waren echter bedoeld als serieuze (werk)verlichting. Ze zijn geconstrueerd voor een felle verbranding en geven hierdoor een krachtig wit licht, waar je klaarwakker van wordt.

Vooral gaslampen zijn nu nog in gebruik op campings en boten.